Sunday, November 19, 2006

den seendes rädsla


det var faktiskt ganska svårt. jag kände mig ganska rädd och överflödig. ville ibland gömma mig och helst av allt vara ngn annanstans än omgiven av synskadade. jag är inte van vid detta. förstå mig. jag blir ett mellanting av överdrivet hänsynstagande och en tant som snackar med små barn.

Vissa satt sakta vaggande fram och tillbaka, liksom utvecklingsstörda chassider, en kille hade vita pupiller och vit iris. shit alltså. jag hade svårt att komma på följdfrågor. och det svåraste när man intervjuar handikappade (jag gjorde en grej på döva invandrare för några år sedan) är att jag inte vet vilka frågor som är övertramp eller inte. vilka samtalsämnen som uppfattas som förudmjukande. jag tar för små risker. Vågade knappt fråga vem som var blind och vem som hade ledsyn, bara såg ljus och mörker eller hade begränsat seende. dumt. av mig. senborde jag självklart ha snackat om hur de uppfattar världen ossv. jag är ju mest intresserad av det.

tyvärr var ju de flesta lite socialt borta. många av dem har nog denna förening som ursäkt för ett liv. Mycket möjligt i och för sig att jag även har mina vänner och går ut på mina klubbar som ursäkt för ett liv...

peter w var jobbig. och blev nog ganska tagen av jobbet. berättade att han planerar att fortsätta arbete med dem.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag tycker du låter väldigt fördomsfull i ditt inlägg, både mot synskadade och chassider. Gör mig lite irriterad faktiskt, dem är människor precis som du! Bara för att man inte är religiös eller har ett funktionshinder betyder inte det att man är bättre en dem. Mot synskadade ska man vara precis som vanligt, inga av mina vänner, inklusive mig själv, uppskattar att bli föremål på grund av våra synskador. Vi är vi, människor precis som du!

3:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

förlåt det var inte meningen att såra ngn. och jag låter fördomsfull, jag vet. men det är bara mitt sätt att hantera såna här saker.
själv har jag inga nära vänner som är synskadade men i själ och hjärta tycker jag att de är precis lika roliga och konstiga som människor med perfekt syn. och vad chassider gäller så är de absolut några av mina favoriter. där har jag dock en kompis och han är lite konsigare och lite roligare än de flesta jag mött, men mycket modigare och mer spännande också.

9:40 AM  

Post a Comment

<< Home